nieuws

RTV Oost getroffen door DDoS-aanval

DDoS-aanval
DDoS-aanval
RTV Oost is maandagavond getroffen door een DDoS-aanval. Daardoor waren de website en de mobiele applicaties ruim een uur lang onbruikbaar. RTV Oost doet aangifte bij de politie.
Bij een DDoS-aanval proberen internetcriminelen een computer, computernetwerk of dienst onbruikbaar te maken voor de gebruiker. Eerder werden onder meer de banken ING, SNS en ABN Amro getroffen. Maar ook websites van de NS, DigiD, de Belastingdienst en Rijksoverheid.nl waren hierdoor korte of langere tijd offline.

Uitleg DDoS

Onderzoeker Aiko Pras van de vakgroep ontwerp en analyse van communicatiesystemen op de Universiteit Twente omschrijft zo'n aanval als volgt op kennislink.nl: "Stel je voor: iemand verstuurt via een koerier honderden telefoonboeken naar jouw woning. Ze passen al snel niet meer door de brievenbus, waardoor ze op de oprit belanden."
"Daarna stopt een vrachtwagen die nog meer boeken dumpt en al snel ligt je straat bezaait met in de wind wapperende pagina's. Voordat je het weet is alles geblokkeerd en kan niemand jouw woning meer in. Datzelfde gebeurt tijdens een DDoS-aanval."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.