Heerlijk Overijssel 2013

12 augustus - Boerderij Overesch in Raalte

Deze week is het centrale thema 'Agrarisch Overijssel'. Vandaag zijn we te gast bij de ecologische boerderij Overesch in Raalte.
De familie Overesch boert al sinds 1798 op de huidige plek. Jan Overesch is een bevlogen man. In 1994 is hij vanuit een ideologische overtuiging overgeschakeld van de reguliere naar de ecologische landbouw en in 2002 volgde de omschakeling met de varkens naar het biologisch systeem. De zeugen kunnen lekker naar buiten en met z’n allen in de modderpoel wroeten.

Gasten

Carrie ten Napel praat met Jan Overesch over zijn boerderij en hoe ecologische landbouw werkt. Jan heeft met zijn bedrijf op gronden van Natuurmonumenten tussen Dalfsen en Heino een aantal varkens in het bos lopen. Deze varkens moeten het bos op een natuurlijke manier omwoelen. Ook pacht Jan gronden van de Stichting Baron van Ittersum Fonds. Willem Hendrik baron van Ittersum vertelt over hoe zijn familie al eeuwenlang gronden verpacht aan boeren. Ook Edgar Grunder is te gast. Hij is biobakker en bakt van het geleverde graan van Overesch biologische broden, koeken en andere lekkernijen. Daarnaast wordt een kijkje genomen bij Rob Kleinlangevelslo, hij is waterbuffelboer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.