Nieuws

Zwolle spoort 333.000 euro aan uitkeringsfraude op

Uitkeringsfraude in Zwolle
Uitkeringsfraude in Zwolle
De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft het afgelopen halfjaar bijna 333.000 euro aan uitkeringsfraude opgespoord. Van ten minste 46 personen is de uitkering stopgezet.
Uitkeringsfraude heeft vaak te maken met het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Zo beweerden drie vrouwen in Zwolle bijvoorbeeld dat zij alleen woonden, terwijl ze allemaal met een partner samenwoonden. Zij ontvingen ten onrechte in totaal bijna 64.000 euro aan bijstand. De gemeente wil dat dit bedrag terugbetaald wordt. Een andere vrouw met een uitkering beweerde dat ze een eigen adres in Zwolle had, terwijl ze niet in de gemeente woonde. Zij moet ruim 43.000 euro aan bijstand terugbetalen.
Andere fraudeurs hadden inkomsten naast hun uitkering verzwegen. Zo bleken twee personen sinds 2011 hun uitkering aan te vullen met inkomsten uit werk als zelfstandige. Zij moeten ruim 48.000 euro aan bijstand terugbetalen. Twee anderen verwegen dat zij inkomsten hadden van hun partner en de verzekeringsmaatschappij. Zij moeten bijna 46.000 euro terugstorten op het rekeningnummer van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.