Nieuws

Grolsch: Stop met programma's als 'Oh oh Cherso'

"Stop met onzinnige zuipprogramma's", die oproep doet Grolsch samen met andere Nederlandse brouwers aan televisiezender RTL. De zender komt in september met de opvolger van 'oh oh Cherso' met jongeren uit de Achterhoek.
Grolsch vindt het onacceptabel dat dit soort programma's worden gemaakt. Volgens de bierbrouwers en de stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) draait het alleen maar om alcoholmisbruik.
Jongeren worden geconfronteerd met beelden waaruit lijkt dat heel veel alcohol drinken de norm is. En dit terwijl de alcoholbranche juist wil dat jongeren op een verantwoorde manier met alcohol omgaan. De alcoholbranche denkt er over om vanaf 1 januari niet meer te adverteren rond dit soort televisieprogramma's.

Geen regie over Zwarte Cross

Grolsch wil zoveel mogelijk de regie houden over het imago van bier. Dat botst volgens woordvoerder Van 't Hof van Grolsch met het cultiveren van alcoholmisbruik en zuipen zoals RTL dat in programma's als Oh Oh Cherso doet.
Voor de opvolger van Oh Oh Cherso, Het Wilde Oosten, zijn opnamen gemaakt op de Zwarte Cross. Het festival staat erom bekend dat het bier er rijkelijk vloeit. Het festival wordt gesponsord door Grolsch. De brouwer vindt echter dat hij niet verantwoordelijk is voor de manier waarop afnemers met het bier omgaan, "hier kunnen we geen invloed op uitoefenen."

"RTL heeft ook maatschappelijke rol"

STIVA directeur Peter de Wolf begrijpt dat het vreemd over kan komen dat juist de alcoholbranche met deze oproep komt. "De alcoholbranche is verantwoordelijk voor een product dat gelukkig door de overgrote meerderheid op een verantwoorde manier wordt gedronken. Maar we snappen ook dat er een negatieve kant aan ons product zit wanneer mensen excessief drinken.'' Volgens De Wolf gaat het ook om een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Ook RTL hoort bij de Nederlandse samenleving en zou zich moeten realiseren dat zij invulling moeten geven aan een maatschappelijke verantwoordelijkheid rond het thema 'alcohol en jongeren'.''

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.