nieuws

Beiaardier wil tune Game of Thrones echt spelen in Hengelo

Carillon Hengelo
Carillon Hengelo
De kans bestaat dat de begintune van de populaire televisieserie 'Game of Thrones' toch in Hengelo op een carillon wordt gespeeld. Stadsbeiaardier Roel Smit gaat er zijn best voor doen.
Op YouTube was voor de grap een filmpje geplaatst van de toren van de Lambertusbasiliek in Hengelo met het geluid eronder van een carillon dat de tune van de serie speelt. Maar de basiliek heeft helemaal geen carillon. Het geluid is van de klokken van de universiteit van Sydney. Een aantal mensen dacht dat het filmpje echt was en reageerde enthousiast en later teleurgesteld dat het nep bleek te zijn.
Daan Meijer reageerde ook via Twitter:

Leuk idee

Stadsbeiaardier Roel Smit nam contact op met Daan en vindt het een erg leuk idee. Hij kan de grap op YouTube wel waarderen en vindt de muziek prachtig klinken op een carillon. Hij heeft inmiddels andere beiaardiers in Nederland benaderd om aan de bladmuziek te komen voor de compositie van tune voor een carillon.
Zonder de noten op papier wordt het lastig voor de beiaardier: "Je hebt beiaardiers die een stuk maar één keer hoeven te horen en dan meteen naspelen, maar ik ben een notenboer. Ik heb de bladmuziek dus wel nodig. Dan moet ik maar contact opnemen met de beiaardier in Sydney."

Maker filmpje baalt van fout

De maker van het filmpje op YouTube is Tjerk Verbraaken uit Hengelo. Hij baalt ervan dat hij per ongeluk de toren van de Lambertusbasiliek heeft gefilmd. Hij had het filmpje uit Sydney al een hele tijd geleden gezien en bedacht toen dat het leuk was om te doen alsof het in Hengelo op het carillon werd gespeeld. Maar toen hij ging filmen, filmde hij dus de toren zonder carillon en niet de toren van het stadhuis met carillon.
Michel is verbaasd wat er in één dag allemaal met het filmpje is gebeurd en vindt het erg leuk dat de beiaardier nu echt gaat proberen het stuk in Hengelo te spelen: "En dan ga ik er zeker voor staan met een camera om een nieuw filmpje te maken!"
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.