Nieuws

Geen aardbeving in Zwolle, bommen onschadelijk gemaakt

Even werd in Zwolle gedacht dat er een aardbeving was, maar het bleken vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog te zijn, die tot ontploffing werden gebracht.
De bommen lagen in de uiterwaarden van de IJssel, dichtbij spoorbrug 'De Hanzeboog' en werden ontdekt bij werkzaamheden voor het project 'Ruimte voor de rivier'. Rond 13.30 uur werden door de Explosieven Opruimingsdienst twee bommen tot ontploffing gebracht, een 500- en een 1000-ponder.
Tijdens het laten springen van de bommen was de Schellerdijk voor korte tijd afgesloten voor verkeer. Ook het scheepvaartverkeer op de IJssel moest korte tijd stilgelegd worden. De treinen konden gewoon rijden. Van tevoren was er wel overleg geweest met ProRail over de treintijden. Op het moment van de ontploffing reden er geen treinen over de brug.

Aardbeving?!
De trillingen van de ontploffingen waren in Zwolle goed te voelen.  Op Twitter vroegen mensen zich ook af wat er aan de hand ging. Ook werd er onder meer gedacht aan een aardbeving. Waterschap Groot Salland heeft de tot ontploffing brengen van de bommen bewust stil gehouden zodat er niet teveel mensen op af zouden komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.