Nieuws

OM wil hogere straf voor fraude bij scouting Deventer

Hoger beroep in fraudezaak belastingambtenaar
Hoger beroep in fraudezaak belastingambtenaar
Het Openbaar Ministerie gaat in beroep in de zaak rond een frauderende belastingambtenaar uit Deventer. De 54-jarige man werd veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur, omdat hij zo'n 200.000 euro weg heeft gesluisd van een scoutinggroep in Deventer.
De man was penningmeester van de scoutinggroep. Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur.

Lagere straf vanwege persoonlijke omstandigheden

De rechtbank achtte de man schuldig, maar legde een lagere straf op dan geëist vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zo zal hij vermoedelijk zijn baan verliezen, had hij een blanco strafblad en acht de reclassering de kans op herhaling laag.
Het Openbaar Ministerie vindt de straf veel te licht en vindt dat de verdachte juist als belastingambtenaar beter had moeten weten. Bovendien gaat het om grote geldbedragen, die over een langere periode zijn verduisterd. Het Openbaar Ministerie heeft daarom beroep aangetekend tegen de uitspraak.

Verduisterd geld ging op aan auto's en vakanties

De belastingambtenaar bekende tijdens de rechtszaak al dat hij sinds 2003 geld naar zijn eigen rekening sluist. Het geld gebruikte hij voor dure auto's en verre vakanties. De man heeft eerder al zo'n 70.000 euro terugbetaald.
Hij moet van de rechter nog 1440 euro en de kosten van het proces terugbetalen. Het Openbaar Ministerie wil de rest van het geld dat de man verduisterde terugvorderen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.