Nieuws

Zeer grote brand bij afvalverwerker VAR langs A1 in Wilp

Bij afvalverwerker VAR langs de snelweg A1 in Wilp woedt een zeer grote brand. Ooggetuigen melden dat er van buiten het afgesloten terrein geen vuur te zien is, maar wel veel rook.
De brand woedt in een loods met afval en is ontdekt doordat er een rookmelder afging rond kwart over elf zaterdagavond. Al snel na de melding van de rookmelder werd er opgeschaald naar een zeer grote brand. Dat is gedaan omdat het om een diepe hal gaat en het moeilijk is om bluswater daar te krijgen, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
De brandweer probeert uitbreiding van de brand naar het kantorengedeelte van het bedrijf te voorkomen. Volgens de brandweer lijkt het erop dat dat lukt. Er zijn geen vlammen meer, maar afblussen lukt nog niet omdat de hal vol rook staat. Locoburgemeester Horstman van de gemeente Voorst is ter plekke om zich te laten informeren over de situatie.

Lastige brand

Het is geen eenvoudige brand om te blussen. De brand woedt in de middelste hal van een loods de bestaat uit drie hallen. Brandweerkorpsen uit de wijde regio zijn opgeroepen om te helpen bij het blussen. Ook is een helikopter van de politie ingezet. Die kan de brandweer helpen door beelden te maken met een warmtebeeldcamera.
Over een oorzaak is nog niets bekend, maar de brandweer denkt aan broei in het opgeslagen afval. De brand heeft volgens de meldkamer geen gevolgen voor het verkeer op de snelweg A1 die pal langs de afvalverwerker loopt, de rook gaat recht omhoog. De brand is wel te ruiken op de A1.

Veel rook

Bij de brand komt veel rook vrij. Omwonenden aan de noordkant van de VAR moeten ramen en deuren gesloten te houden. Politie volgt de rook en rijdt langs om omwonenden te waarschuwen waar dat nodig is. Vanwege het warme weer slapen veel mensen met de ramen open.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.