Nieuws

Overijssel conservatief als het gaat om euthanasie

Overijssel conservatief Euthanasie
Overijssel conservatief Euthanasie
Overijssel is een conservatieve provincie als het gaat om euthanasie. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag. In onze provincie vindt 68 procent dat iedereen het recht heeft zelf te bepalen wanneer hij of zij wil sterven. Het landelijk gemiddelde ligt met 81 procent een stuk hoger.
Overijssel is met die 68 procent daarom de meest conservatieve provincie van Nederland. Als het gaat om húlp bij zelfdoding vindt 84 procent van de ondervraagden dat dat mag als er sprake is van ondraaglijk lijden of een uitzichtloze situatie. Daarmee loopt Overijssel weer redelijk gelijk met de rest van Nederland, al hoort het percentage nog steeds bij het laagste van het land.
Ook bij de andere vragen die EenVandaag stelde waren de Overijsselse percentages aan de conservatieve kant. Dat blijkt wel uit de volgende cijfers:
- hulp bij zelfdoding mag als een persoon levensmoe is: 53 procent eens, 36 procent oneens
- hulp van een huisarts bij zelfdoding mag bij lichamelijk lijden en uitzichtloze situatie: 77 procent eens, 18 procent oneens
- hulp van een familielid bij zelfdoding mag in een uitzichtloze situatie en ondraaglijk lijden: 30 procent eens, 54 procent oneens

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.