Nieuws

'Wessels tekent volgende maand overeenkomst Luchthaven Twente'

'Volgende maand concessie getekend'
'Volgende maand concessie getekend'
Ondernemer Wessels tekent vermoedelijk volgende maand de concessieovereenkomst voor de Luchthaven Twente. Dan is duidelijk of Brussel de aanbesteding goedkeurt. Dat zegt directeur Van der Ree van gebiedsontwikkelaar ADT.
Aanvankelijk werd verwacht dat de overeenkomst eind mei, begin juni getekend zou worden. Op dat moment bleek dat de Europese Unie nog moest onderzoeken of de onderhandse aanbesteding wel volgens de regels is verlopen, nadat er uit de eerste aanbesteding geen geïnteresseerde partij naar voren was gekomen. 
In september verwacht directeur Van der Ree van ADT een informeel besluit uit Brussel, waarna de zogenoemde concessieovereenkomst getekend kan worden.

Niet zomaar voorbij laten gaan

Van der Ree wil dat niet zomaar voorbij laten gaan in de staart van de vakantieperiode. Hij denkt aan een bijeenkomst met politiek, omwonenden en andere betrokkenen en natuurlijk ondernemer Wessels, die de exploitatie samen met Aviapartner op zich gaat nemen.
In de voorwaarden is opgenomen dat de overeenkomst pas definitief is als het bestemmingsplan in aangepast, het luchthavenbesluit is afgegeven en Brussel heeft beslist over de staatssteun.

Wachten is op Brussel
Het onderzoek van Brussel naar ongeoorloofde staatssteun gaat gelijk op met die naar de aanbesteding. Van der Ree heeft voor het staatssteunonderzoek inmiddels de gevraagde informatie verstrekt en verwacht in september een reactie; deze maand wordt er in Brussel vanwege de vakantie nauwelijks gewerkt.
Het gaat om een bijdrage van 16 miljoen euro van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, naar hun zeggen voor noodzakelijke voorzieningen en beslist niet voor de exploitatie van de luchthaven.

Planning nog steeds realistisch
Het is volgens Van der Ree nog steeds mogelijk dat in theorie het eerste vliegtuig in theorie eind volgend jaar opstijgt. In de praktijk kan dan worden begonnen met de aanpassingen van de luchthaven en de bouw van de noodzakelijke voorzieningen.
Lees meer over dit onderwerp in het dossier Luchthaven Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.