nieuws

Vraagtekens bij plan om schuldeisers mee te laten betalen aan sanering

Het lijkt onderzoeker Roeland van Geuns van de Hogeschool van Amsterdam geen goed idee als bedrijven mee moeten gaan betalen aan de schuldhulpverlening van hun wanbetalers.
De Stadsbank Oost-Nederland wil die mogelijkheid gaan onderzoeken omdat steeds meer mensen hulp nodig hebben. De kosten rijzen volgens de Stadsbank inmiddels de pan uit. Het gevaar bestaat volgens Van Geuns dat bedrijven uiteindelijk zullen weigeren om nog mee te werken aan een schuldsanering.

"Bedrijven moet nu al vaak 70% schuld kwijt schelden."

Een belangrijk nadeel van de plannen is volgens Van Geuns dat bedrijven er wel erg veel bij inschieten als ze ook nog eens mee moeten gaan betalen aan de schuldsanering van hun wanbetalers. "De schuldeisers moeten nu al enorm veel inleveren. Het komt vaak voor dat zeventig tot tachtig procent van de schuld moet worden kwijt gescholden." aldus Van Geuns.
De lector Arbeid en Participatie aan de Hogeschool van Amsterdam denkt dat het belangrijk is dat de schuldhulpverleners tussen de schuldeisers en wanbetalers in blijven staan. "Je bent een neutrale partij die bemiddelt." "Als bedrijven mee gaan betalen kom je in een rare en onevenwichtige situatie terecht." het is bij wet verboden om de mensen die gebruik maken van de schuldsanering daarvoor te laten betalen.

Bemiddelen is beter dan een rechtsgang

Het gevaar bestaat volgens Roeland van Geuns dat bedrijven uiteindelijk niet meer mee willen werken aan de schuldsanering. "Het risico is dat je er in overleg niet uit komt en dat partijen dan hun heil gaan zoeken bij de rechter. Daar wordt niemand beter van."
De beste oplossing is volgens Van Geuns als de 22 gemeenten, die gebruik maken van de Stadsbank Oost-Nederland, zelf hun verantwoordelijkheid nemen voordat een extra offer van de schuldeisers wordt gevraagd.
Bekijk de reportage in HD op Youtube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.