nieuws

Duits gijzelingsdrama bij 't Hulsbeek na kwart eeuw weer actueel

In Duitsland is grote beroering ontstaan over een oud gijzelingsdrama uit 1988 waarbij de gijzelnemers op de vlucht met een gekaapte bus met passagiers terechtkwamen in recreatiegebied het Hulsbeek bij Oldenzaal. Bij de gijzeling die drie dagen duurde vielen drie doden.
Eén van de gijzelnemers die tot levenslange gevangenisstraf is veroordeeld, wil in de gevangenis trouwen met een pen-vriendin. Ook heeft hij een verzoek ingediend om te worden vrijgelaten. Dat verzoek is bij de Oosterburen slecht gevallen. Het gijzelingsdrama deed zich bijna een kwart eeuw geleden voor.

Bus met passagiers gekaapt

Op dinsdag 16 augustus 1988 overvallen de criminelen Frank Rossner en Jurgen Degowski een bank in het Duitse Gladbeck. Zij nemen op de vlucht twee bankmedewerkers mee en rijden naar Bremen. Daar kaapt het duo een bus met 32 passagiers en rijdt de grens over bij Oldenzaal. De bus staat geruime tijd in het recreatiegebied het Hulsbeek.

Vluchtwagen met peilzenders

Als de politie niet snel ingaat op de eisen wordt een jonge buspassagier doodgeschoten. Op de vlucht naar Nederland vindt een politieagent de dood bij de achtervolging. De gijzelnemers krijgen een auto mee die vol blijkt te zitten met peilzenders. Zij nemen twee vrouwelijke buspassagiers mee op de terugweg naar Duitsland. Als de auto met de gijzelnemers en gijzelaars bij Keulen arriveert grijpt een speciale arrestatie-eenheid in op de autosnelweg. Hierbij komt één van de vrouwelijke gijzelaars om het leven.

Criminelen willen weer vrij

De criminelen worden in 1991 tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. De gijzelingszaak is nu weer actueel door de verzoeken van de criminelen. In Duitsland wordt verdeeld gereageerd op hun verzoek van vrijlating en trouwplannen.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.