Nieuws

Ode met melkbussofoon Staphorst en Rouveen aan Beatrix

Melkbussofoon
Melkbussofoon
Een groep van zes kinderen en volwassenen uit Staphorst en Rouveen mag op zaterdagavond 14 september optreden op het afscheid voor prinses Beatrix in Rotterdam. Zij bespelen de zogenoemde melkbussofoon.
Beatrix neemt op 14 september in Ahoy officieel afscheid als vorstin. ‘s Avonds is er een grote bijeenkomst met muziek, zang en dans. Verantwoordelijk voor het idee en de uitvoering van de act uit Overijssel is Hans van Dongen uit Rouveen, samen met zijn vrouw Cindy grondlegger van de het Muzikaal Educatief Centrum (MEC) Rouveen. "Ik opperde het idee om iets met de zogeheten melkbussofoon te doen. Dat zijn melkbussen, potten, pannen, kannen, emmers en klompen, elk met hun eigen geluid. Boerengoed slagwerk noemen wij dat. De producent toonde zich enthousiast, helemaal toen ik hem het script liet lezen dat ik onlangs maakte."
Van Dongen schreef vervolgens het script en de muziek voor de melkbussofoon. In klanken wordt het werken op de boerderij vertolkt: van zonsopkomst en opstaan tot melken en de melk in de kar zetten. "Dit stuk laat in klanken het vroegere boerenleven zien. Om die reden heb ik ook mijn vader gevraagd. Hij is zoon van een melkboer."

Een melkbussofoon op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.