Nieuws

OM eist boete tegen actievoerders Greenpeace

Actie Greenpeace
Actie Greenpeace
Actievoerders van Greenpeace die vorig jaar naast tankstations in Enschede, Goor en Hengelo nog tientallen tankstations in het land stillegden, moeten als het aan de officier van justitie ligt 500 euro boete betalen. De aanklager legde deze eis vrijdag neer bij de rechtbank in Den Haag. Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) dat de rechter hen een voorwaardelijke boete van 500 euro oplegt, voor het geval de verdachten weer in de fout gaan.
De landelijke actie werd gehouden op 14 september 2012. Bij de actie werden door achttien actievoerders de vulpistolen van de brandstofslangen met beugelsloten en tiewraps aan elkaar gemaakt. De actie richtte zich tegen het boren naar olie door Shell in het Noordpoolgebied. De actievoerders, van wie er maar één in de rechtszaal verscheen, vinden dat zij niets strafbaars hebben gedaan.

Propotioneel

Volgens Greenpeace was de actie proportioneel, omdat Shell al jaren niet luistert naar protesten van de milieugroepering. Het OM vindt echter dat zij wel degelijk iets strafbaars hebben gedaan, door de pompen tijdelijk onbruikbaar te maken. Ook leidde de actie tot overlast, ongemak en in een paar gevallen angst bij medewerkers van tankstations. Aan de andere kant hield de aanklager er rekening mee dat er niks kapot is gemaakt.
Advocaat Rogier Hörchner zei dat de 18 verdachten in hun recht stonden en dat de actie valt binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren. Er kon volgens hem ook nauwelijks verwarring zijn ontstaan bij de tankstationhouders. De actievoerders hadden felgekleurde hesjes aan, hadden stickers, pamfletten en spandoeken bij zich en een brief met uitleg.
De rechtbank wil op 23 augustus uitspraak doen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.