Nieuws

Ger Visser is nu ook hotel restaurant de Roskam kwijt

Oud-eigenaar Ger Visser van kantoorontwikkelaar Eurocommerce is hotel restaurant de Roskam in Gorssel kwijt. Ook moet vijf miljoen euro terug worden betaald. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald.
Ger Visser gaf de bekende horeca uitspanning vlak voor het faillissement van Eurocomerce aan zijn enige dochter. Zij betaalde er één euro voor en kreeg ook nog eens een kleine vijf miljoen uit het bedrijf van haar vader mee. Eurocommerce verkeerde op dat moment al in zware financiële problemen.

Kat in het nauw maakt rare sprongen

Het staat volgens de rechter vast dat de schuldeisers van Eurocommerce "welbewust benadeeld zijn." De uitspraak over de Roskam is de zoveelste tegenslag voor Ger Visser. Hij moest eerder al tien Ferrari's en een Rolls Royce aan de schuldeisers terug geven. Ook is Visser al persoonlijk failliet verklaard.
De uitspraak over de Roskam staat niet op zichzelf. Ger Visser heeft vlak voor het faillissement op verschillende manieren geprobeerd om zijn schuldeisers te benadelen. Naast de Roskam heeft hij ook de stallen met daarin dure toppaarden voor een appel en een ei aan zijn zoon gegeven. De rechtszaak daarover loopt nog steeds.

Visser zou via brieven communiceren met zijn kinderen

Een opvallend detail dat regelmatig voorbij komt in de talloze rechtszaken is dat Ger Visser via brieven met zijn kinderen zou communiceren. Dat is althans het beeld dat de advocaten van de Vissers proberen te scheppen. De brieven worden gebruikt om aan te tonen dat de intenties van Ger Visser zuiver zouden zijn geweest.
In het geval van de Roskam zou Ger Visser bijvoorbeeld helemaal niet hebben gewild dat zijn dochter dat bedrijf over zou nemen. Althans dat valt af te leiden uit een briefwisseling:
"Zowel je moeder als ik vinden het niet verstandig dat je de Roskam overneemt. Het is in de afgelopen jaren gebleken dat het niet mogelijk is een gezonde exploitatie te bewerkstelligen. (...) Ik weet dat je gemotiveerd bent, maar om je in een avontuur te storten, waarbij je in het gunstigste geval, op jaarbasis negatief blijft draaien is niet wenselijk voor iemand van jouw instelling en leeftijd."
bron: brief Ger Visser 6 oktober 2011
Toch kiest Ger Visser er uiteindelijk niet voor om de Roskam aan iemand anders te verkopen. Hij verkoopt het bedrijf - waarvan hij zelf zegt dat het een slechte investering is - toch aan zijn eigen dochter:
"Als je toch echt de stap wilt nemen dan heb je mijn zegen.
Met angst, maar toch dapper.
vriendelijke groet,
Je papa"
bron: brief Ger Visser 20 oktober 2011
De brieven lijken te zijn geschreven met als enig doel om meer kans te maken in rechtszaken. Uit eerdere rechtszaken blijkt dat Ger Visser eind 2011 al wist dat zijn bedrijf snel failliet zou gaan. Volgens de curatoren is de Roskam daarbij helemaal niet zo'n beroerde investering. Ze voerden in de rechtszaal aan dat alleen al het pand bijna twee miljoen euro waard is.
De rechters hebben zich bij het bepalen van hun uitspraak dan ook weinig aangetrokken van de briefwisseling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.