Nieuws

Zorgverzekeraar Menzis onder vuur na weigeren behandeling

Andrea tijdens een aanval van clusterhoofdpijn
Andrea tijdens een aanval van clusterhoofdpijn
Op Twitter en Facebook is ophef ontstaan over een filmpje van een vrouw die lijdt aan clusterhoofdpijn. De 25-jarige Andrea zou dagelijks meerdere ondraaglijke aanvallen hebben. Omdat zorgverzekeraar Menzis de kosten van een behandeling niet wil vergoeden, is op Facebook een geldinzamelingsactie gestart.
De familie van de vrouw schrijft op een speciaal opgerichte Facebook-pagina: "Drie keer per dag wordt ze met een verzameling messen niet aflatend in haar hoofd gestoken. Al jaren, iedere dag weer. Ze is op. Ze heeft geen leven meer."
Oplossing zou een behandeling in België zijn. Maar volgens de familie wil Menzis deze behandeling niet vergoeden omdat het 'te experimenteel' zou zijn. Via internet wordt nu geprobeerd alsnog de 30.000 euro voor de behandeling bij elkaar te krijgen.
Tientallen mensen hebben inmiddels de Facebookpagina geliked. Op Twitter krijgt Menzis er flink van langs.
Tegelijkertijd wordt de actie ook kritisch bekeken door verschillende mensen.
Op nujij.nl reageert een biomedisch wetenschapper: "Een operatie is absoluut geen standaard behandeling. Sterker nog, ik had nog nooit gehoord van chirurgisch ingrijpen bij clusterhoofdpijn en ging ervan uit dat louter een medicamenteus beleid in de kliniek optioneel is. Dit verhaal roept veel vragen op. Ik ben even in het onderwerp gedoken en ben me steeds meer gaan verbazen. Er zijn drie zéér experimentele chirurgische technieken die enige hoop bieden in de behandeling van chronische clusterhoofdpijn. Er is heel, heel weinig over geschreven in de wetenschappelijke literatuur. (..) Uiteraard wil iedereen graag mopperen op de zorgverzekeraar, maar ik kan me heel goed voorstellen dat ze niet een behandeling gaan vergoeden waarvan hoogst onzeker is wat het doet. Men kent niet eens goed de risico's."
Menzis zelf heeft inmiddels op Twitter laten weten morgen naar de zaak te kijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.