nieuws

Aantal faillissementen in Overijssel daalt nog steeds niet

Bouwsector heeft het nog steeds moeilijk
Bouwsector heeft het nog steeds moeilijk
Het aantal faillissementen in Overijssel is afgelopen maand opnieuw licht gestegen. 110 bedrijven en personen gingen in juli over de kop, tegenover 105 een maand eerder.
De stijging in onze provincie is iets minder dramatisch dan de landelijke cijfers, waar het (gecorrigeerde) aantal faillissementen steeg tot een recordhoogte en voor het eerst boven de 1100 uitkwam.

Drie keer per dag

Het aantal Overijsselse bedrijven en personen dat failliet gaat schommelt al sinds begin dit jaar rond de honderd. Dat betekent dat het gemiddeld drie keer per dag ergens in de provincie einde oefening is.
In één op de zeven gevallen ging dat ook nog gepaard met een persoonlijk financieel drama: een kleine veertien procent van de failliete bedrijfseigenaars was met zijn privévermogen (spaargeld, huis, auto, inkomen echtgenoot) aansprakelijk voor de gemaakte bedrijfsschulden.

Ter vergelijking: in 2005, ruim voor het uitbreken van de crisis, schommelde het aantal faillissementen in de provincie elke maand zo rond de 50 en waren het veel 'gewone mensen' die bezweken onder hun privéschulden. Bedrijven, ook eenmanszaken, bleven toen nog bijna allemaal overeind.

Bouwsector verbeterd
Opvallend is dat Overijssel niet lijkt te profiteren van de verbeterde cijfers die de bouwsector laat zien. Het aantal bouwbedrijven en -bedrijfjes dat failliet ging daalde in Nederland voor de vierde maand op rij. Onze provincie lijkt daar ondanks het bovengemiddelde belang van de bouw voor de provinciale economie, nog niet of nauwelijks van te profiteren.
Door: Jody Ummels. Bron: CBS
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.