Nieuws

Hoofdpijnpatiënte krijgt toch vergoeding van Menzis voor operatie

Menzis draagt toch bij in kosten operatie
Menzis draagt toch bij in kosten operatie
Clusterhoofdpijnpatiënte Andrea Trichopoulos uit Arnhem wordt toch op korte termijn in België geholpen aan haar hevige hoofdpijnaanvallen.
Zorgverzekeraar Menzis zal voor de vergoeding van de behandeling zorgen. De 25-jarige Andrea lijdt aan hevige hoofdpijnaanvallen, een zogenoemde clusterhoofdpijn. Dagelijks heeft ze daar last van. Een arts in het Belgische Sint Nicolaas wil een neurostimulator plaatsen in haar ruggenmerg, om de pijn te bestrijden. Deze operatie kost 30.000 euro.
Het verhaal kwam via Facebook afgelopen weekeinde naar buiten. De zus van Andrea heeft via social media een inzamelingsactie op touw gezet. Aanvankelijk wilde zorgverzekeraar Menzis de experimentele operatie niet vergoeden. Na het inwinnen van aanvullende informatie bij artsen en deskundige is de zorgverzekeraar overstag gegaan. 

Niet onder druk social media

Na een weekeinde vol ophef op Twitter en Facebook, besloot Menzis vandaag de dure operatie te vergoeden. "Niet onder druk van social media, maar omdat de zorgadviseurs nu het medisch dossier hebben ingezien", benadrukt een woordvoerder van de zorgverzekeraar. De woordvoerder spreekt van een "hoge uitzondering".
De operatie die Andrea wil ondergaan is namelijk ook in Nederland voorhanden. "Maar dan zou er veel vertraging opgelopen worden." Clusterhoofdpijn is een zeldzame, zeer heftige aandoening. Het zorgt voor verschrikkelijke hoofdpijnaanvallen, soms wel meerdere per dag.

Suicide-hoofdpijn

Het wordt ook wel 'suicide-hoofdpijn' genoemd, omdat sommige mensen die er last van hebben door de ondraaglijke pijn daadwerkelijk zelfmoord hebben gepleegd. De operatie die Andrea wil ondergaan is het laten plaatsen van een neurostimulator. Dit onderhuids geplaatste apparaatje komt op de schedel en moet ervoor zorgen dat de pijnscheuten niet doorgegeven worden aan de hersenen.
"Het is een experimentele behandeling", zegt Emile Couturier, neuroloog bij het Medisch Centrum Boerhave in Amsterdam en gespecialiseerd in clusterhoofdpijn. Hij behandelt ongeveer 500 patiënten met deze pijnen in Nederland. "Bij sommige patiënten werkt het geweldig, anderen merken er helemaal niets van."

Onderzoek bezig

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wordt momenteel onderzoek gedaan naar het effect van een neurostimulator bij clusterhoofdpijn. "Ongeveer 40 mensen doen daar nu aan mee, waarschijnlijk loopt het onderzoek de komende twee jaar nog", aldus de neuroloog.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.