Nieuws

Molen in Vriezenveen in rouwstand na overlijden Prins Friso

De vrijwillige molenaars van de Leemansmolen in Vriezenveen hebben vanmiddag de molen in de zogenoemde rouwstand gezet, in verband met het overlijden van Prins Friso. Friso was de beschermheer van de vereniging 'De Hollandsche Molen'.
Volgens de traditie in de molenwereld worden molens in de rouwstand gezet bij het overlijden van iemand in de familie van de molenaar, of bij het overlijden van iemand die nauw betrokken was bij de molen. Bij de rouwstand staat de onderste wiek nét iets voorbij zijn laagste punt, waarmee droefheid en vergankelijkheid wordt uitgedrukt. De molen in Vriezenveen is niet de enige molen die in Overijssel in de rouwstand staat, ook de molenaars in Hasselt hebben de molen daar uit respect in de rouwstand gezet.

Friso nam beschermheerschap over van Prins Claus

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich al sinds 1923 in voor het voortbestaan en het malende en draaiende houden van de wind- en watermolens van Nederland. Prins Friso nam het beschermheerschap van de molenvereniging over van zijn vader Z.K.H. Prins Claus die in 2002 overleed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.