Nieuws

"Onbegrijpelijk dat Menzis behandeling clusterhoofdpijn in België vergoedt"

Hoogleraar neurologie Michel Ferrari van het LUMC vindt het onbegrijpelijk dat Menzis een experimentele behandeling tegen clusterhoofdpijn in België vergoedt: "Wij zouden met dat geld meerdere mensen kunnen helpen."
Ferrari leidt een onderzoeksgroep in Leiden die wetenschappelijk probeert uit te vinden wat de gevolgen van de behandeling zijn: "In België wordt een nog niet bewezen behandeling toegepast." Ferrari voert precies dezelfde operatie uit maar doet dat op wetenschappelijke basis. "Als Menzis het in Nederland zou vergoeden dan weten we over een paar jaar of het werkt of niet", aldus Ferrari.

Wachtlijst in Nederland zou korter kunnen zijn

Michel Ferrari roept de Nederlandse zorgverzekeraars op om tijdelijk geld beschikbaar te stellen zodat patiënten met de meest ernstige klachten geholpen kunnen worden. Er is een enorme wachtlijst voor mensen die mee willen doen aan het Nederlandse onderzoek: "Wij hebben een wachtlijst omdat we door geldgebrek niet genoeg mensen kunnen helpen."
Ferrari noemt het "ten hemel schreiend" dat Menzis de behandeling voor de 25-jarige Andrea in België wel vergoedt, maar onderzoek in Nederland niet: "Als het zo makkelijk is om dertigduizend euro over de balk te gooien doe dat dan anders. Wij zouden met dat geld meerdere mensen kunnen helpen." Het is volgens Ferrari mogelijk dat zorgverzekeraars een experimentele behandeling tijdelijk vergoeden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek.
Vanavond vanaf 20:00 uur op TV Oost in Overijssel Vandaag uitgebreid aandacht voor clusterhoofdpijn.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.