Nieuws

"Vertrek Bijenkorf is klap voor Enschede"

Het Van Heekplein in Enschede
Het Van Heekplein in Enschede
Een 'aderlating' en 'een grote klap voor Enschede'. Zo noemen de gemeente Enschede en de Enschedese winkeliersvereniging Winkelhart het vertrek van warenhuis Bijenkorf uit de stad. Beiden zijn teleurgesteld dat de keten vertrekt, maar tegelijkertijd opgelucht dat kledingwinkel Primark er voor in de plaats komt.
De Bijenkorf kondigde zaterdagavond aan dat het filiaal in Enschede op 31 december de deuren zal sluiten. De keten wil zich gaan richten op zeven steden en stoot daarom meerdere winkels buiten de randstad af, waaronder die in Enschede en Arnhem.

"Bijenkorf draaide goed"

Volgens wethouder Van Hees was het bekend dat de Bijenkorf werkte aan een nieuwe strategie. Toch is de sluiting voor haar een verrassing, vooral omdat de winkel in Enschede goed draaide. Van Hees betreurt het vertrek: "Een Bijenkorf maakt het verschil tussen een grootstedelijk centrum en een gewoon stadscentrum. Grote ketens zitten in grote steden. Enschede wil zich ook graag zo profileren."
"Het is maar de vraag hoe de stad gaat reageren", zegt de wethouder. "Primark verkoopt kleding in een lager marktsegment, dat kan zowel positief als negatief uitpakken." Aan de ene kant verwacht Van Hees dat Primark extra mensen naar Enschede zal trekken, aan de andere kant bestaat het gevaar dat bestaande ondernemers verdrongen worden door de grote keten.

Primark-effect afwachten

Dat beaamt Roel Blaauw van winkeliersvereniging Winkelhart in Enschede. Volgens hem bedient de Primark een grote groep mensen in de regio die krap bij kas zitten. In dat opzicht is de nieuwe winkel een aanvulling. Aan de andere kant had de Bijenkorf ook grote aantrekkingskracht voor de stad. "Het liefst hadden we ze allebei in Enschede gehad. Dan kun je iedereen bedienen. Het is nu afwachten wat het Primark-effect zal zijn", zegt Blaauw.
Wethouder Van Hees verwacht de komende weken in gesprek te gaan met de Enschedese ondernemers over de ontwikkelingen. Zij is in elk geval opgelucht dat het grote pand op het Van Heekplein niet leeg komt te staan.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.