nieuws

Rijksmuseum Twenthe in Enschede opent luiken

Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft na twintig jaar de luiken aan de Lasondersingel geopend. Sinds zijn aantreden vorig jaar heeft directeur Odding zich daarvoor ingezet.
De luiken hebben 20 jaar dichtgezeten en volgens Odding de stad buitengesloten en de mensen en kunst in het museum opgesloten. Door de luiken te openen ziet het museum er gastvrijer uit.

Puntgave glas-in-loodramen

De luiken zaten voor de zalen met oude kunst die zo werd beschermd tegen het harde zonlicht. Achter de luiken zijn puntgave glas-in-loodramen tevoorschijn gekomen.
Nu de luiken open zijn, komt er aan binnen- en buitenkant een folie voor, dat het licht filtert. Op den duur moeten ook de grote ramen aan de Blijdensteinlaan weer zichtbaar worden.

Gedateerde kleur
De luiken zijn nu nog blauw. 'Een gedateerde kleur', aldus Odding, 'ze moeten op den duur nog geschilderd worden in een andere kleur, daarvoor is nu nog geen geld'. Odding wil dat het museum belangrijker wordt voor de stad en denkt dat openen van de luiken daar een eerste stap in is.
Ook komt de enorme zwerfkei uit Lonneker terug voor de ingang van het museum. Die heeft daar jaren geleden maar is bij een verbouwing begin jaren negentig achter het museum neergelegd. 
Bezoekers kunnen bij de opening van de expositie Paradijs op 14 en 15 september zelf zien hoe het geworden is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.