Nieuws

Nederlandse scholen net over de grens bedreigd door bezuiniging

Door bezuinigingen dreigt het einde voor veel buitenlandse schooltjes in het buitenland waar Nederlandse les gegeven wordt. Net over de grens bij Oldenzaal in Gildehaus zijn ze woedend over de plannen.
Het kabinet hoopt acht miljoen euro te bezuinigen op Nederlandse lessen in het buitenland. Dat betekent dat Nederlanders die net over de grens in Duitsland wonen nu al veel meer kwijt zijn aan Nederlandse les voor hun kinderen. Die lessen worden extra gegeven naast het reguliere Duitse onderwijs. Volgens Ine Hardt van de Brug in Gildehaus is de eigen bijdrage al gestegen van 160 tot 420 euro en zal dat oplopen tot meer dan zeshonderd euro per kind per jaar.

Nederlanders in het buitenland hard getroffen

De overheid betaalt al sinds de jaren tachtig mee aan Nederlandse lessen in het buitenland. In totaal kost het onderwijs aan 13.000 kinderen in 78 landen wereldwijd zo'n acht miljoen euro per jaar. Onder druk van de Tweede Kamer blijft er waarschijnlijk nog twee miljoen over van de acht miljoen euro die het kabinet eigenlijk wil bezuinigen.
Ine Hardt is bang dat de Nederlandse lessen voor veel Nederlanders in Gildehaus te duur zullen worden. "Ze werken vaak in Nederland en betalen daar ook gewoon belasting maar krijgen daar niets voor terug." Hardt hoopt dat de politiek de bezuinigingsplannen verder af wil zwakken.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Feiten en cijfers

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.