Nieuws

Mogelijk toch nieuwe middelbare scholen in Hengelo en Deventer

Middelbare schoolkinderen
Middelbare schoolkinderen
Twee Amsterdamse stichtingen kunnen mogelijk toch middelbare scholen beginnen in Hengelo en Deventer.
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs moet opnieuw beslissen over de bekostiging van in totaal zes nieuwe middelbare scholen, waaronder de scholen in Hengelo en Deventer. Dat blijkt uit uitspraken van de Raad van State.
Dekker weigerde in augustus 2012 om de scholen te financieren. Volgens hem is het niet toegestaan om leerlingenaantallen voor verschillende levensbeschouwelijke of religieuze schoolrichtingen bij elkaar op te tellen. De Amsterdamse stichtingen doen dat wel en denken op die manier voldoende leerlingen aan hun scholen te kunnen binden om in aanmerking te komen voor Rijkssteun.

Stichtingen in beroep tegen besluit Dekker

Onder meer de stichtingen Stichting Pierre Bayle Academie en Stichting Mezquita College gingen tegen het besluit van Dekker in beroep bij de Raad van State. Stichting Mezquita College wil in Hengelo een gereformeerde/algemeen bijzondere/vrije scholengemeenschap voor havo en vwo starten. Stichting Pierre Bayle Academie wil in Deventer een protestants-christelijke/rooms-katholieke/algemeen bijzondere scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo beginnen.
De Raad van State vindt dat leerlingenaantallen van verschillende 'richtingen' bij elkaar mogen worden opgeteld en dus moet Dekker opnieuw beslissen over de bekostiging van de nieuwe middelbare scholen.

Kleine klassen en meer lesuren

Op de nieuwe middelbare scholen van Stichting Mezquita College in Hengelo en Stichting Pierre Bayle Academie in Deventer zou kleinschalig onderwijs worden gegeven met maximaal zestien leerlingen per klas en twintig procent meer lesuren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.