nieuws

Onderzoek proef met fietsrotonde in Zwolle begonnen

Zwolle is een proef gestart met een rotonde die het fietsverkeer veiliger moet maken. Het is de eerste zogenoemde fietsrotonde in Nederland.
De fietsronde op het kruispunt met de Vechtstaat, de Wipstrikkerallee en de Vondelkade. Het bijzondere is dat fietsers op de rotonde helemaal rond kunnen, automobilisten mogen dat niet en moeten de fietsers voorrang geven. De Vechtstraat en de Wipstrikkerallee zijn drukke wegen met vooral veel autoverkeer.

Veiliger situatie

Fietsers die vanaf de Vondelkade het kruispunt wilden oversteken kregen hiervoor nauwelijks de gelegenheid en dat leidde volgens de gemeente vaak tot gevaarlijke situaties. Daarom is besloten om het kruispunt drastisch aan te pakken met maatregelen die het fietsverkeer veiliger moet maken.
Sinds het afgelopen weekend is de nieuwe rotonde open voor het verkeer. Veel automobilisten en fietsers moeten wennen aan de nieuwe verkeerssituatie. Daarom staan er deze week verkeersregelaars op de rotonde die het gedrag van automobilisten en fietsers in de gaten houden. Als blijkt dat het verkeer zich goed aanpast zullen de verkeersregelaars niet meer nodig zijn.

Overlast

In de zomervakantie was het kruispunt geheel afgesloten voor al het verkeer om de rotonde aan te leggen. Veel buurtbewoners en ondernemers in die omgeving waren hier niet goed op voorbereid. De gemeente had speciale informatiebijeenkomsten georganiseerd, maar dit was onvoldoende gecommuniceerd.
Ondernemers aan de Vechtstraat en de Thomas à Kempisstraat wisten niet dat het kruispunt geheel werd afgesloten. Ze zijn daardoor mogelijk veel klanten misgelopen. Ook veel verkeersdeelnemers waren niet op de hoogte dat het kruispunt voor een langere tijd dicht was. Dit leidde tot verkeersoverlast in de omleidingsroutes. In overleg met buurtbewoners werd de omleiding aangepast en werd de omleiding duidelijker aangegeven.

Fietsstad 2014

Zwolle heeft zich kandidaat gesteld voor de titel 'fietsstad 2014' van de fietsersbond. In de grotere steden worden fietsers steeds vaker verdrongen in het verkeer, zo blijkt uit een onderzoek van de bond. De stad die dit probleem het beste aanpakt en het meest fietsvriendelijk is wint deze titel. Ook Enschede heeft zich voor deze titel kandidaat gesteld.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.