Nieuws

Haven Kampen zit containeroverslag in Lelystad dwars

Tekening Flevokust Lelystad
Tekening Flevokust Lelystad
Kampen is één van de belangrijkste redenen voor het mislukken van het project Flevokust in Lelystad. dat zeggen experts.
Flevokust had een belangrijke containeroverslag voor de kust bij Lelystad moeten worden als aanvulling op die in Amsterdam. Er is belangstelling van bedrijven, maar niemand wil zich er al vestigen.
Omroep Flevoland heeft een aantal experts naar een verklaring daarvoor gevraagd. Volgens hoogleraar transport en logistiek Lori Tavasszy van de TU Delft is er voor 2020 geen behoefte aan een extra containeroverslaghaven in Lelystad. Vooral omdat die er in de regio al zijn, met Kampen en Meppel als voornaamste concurrenten.
Ook de Lelystadse havendeskundige Frans Anemaet wijst op Kampen als knooppunt voor containers. Volgens hem zijn de gemeente Lelystad en de Haven Amsterdam uitgegaan van prognoses uit 2008, toen de verwachtingen nog veel rooskleuriger waren.
Burgemeester en wethouders van Lelystad hebben de gemeenteraad tot half oktober tijd gevraagd voor een nader onderzoek naar de haalbaarheid. Als er dan nog geen kandidaat is, wordt het project Flevokust in de ijskast gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.