Nieuws

Aantal winkels in Overijssel afgelopen drie jaar niet gedaald

Diezerstraat Zwolle
Diezerstraat Zwolle
Hoewel veel binnensteden in Overijssel kampen met leegstand, is het aantal winkels de afgelopen drie jaar bijna niet kleiner geworden. In de rest van Nederland is dat compleet anders, daar verdwenen in die tijd per saldo meer dan tweeduizend winkels.
Het gaat dan alleen om fysieke winkels, waar je als klant kunnen binnenwandelen en om marktkramen. Webwinkels en postorderbedrijven zijn niet meegerekend. Zij stegen in heel Nederland enorm in aantal, dus ook in Overijssel, waar -zo gerekend- het totale winkelaanbod dus zelfs toenam.
Uit de vestigingenstatistiek van het Algemeen Bedrijven Register blijkt dat Overijssel in 2010 zo'n 7475 winkels telde, begin dit jaar waren dat er 7470; een verwaarloosbaar verschil, aangezien de aantallen per branche zijn afgerond op vijf.

Kledingwinkels houden stand

Veruit het talrijkst in de provincie zijn de kledingwinkels, net als in de rest van het land. Overijssel telt er niet minder dan 1145. Dat zijn er exact evenveel als drie jaar ervoor. In hetzelfde tijdsbestek gingen er in de rest van het land per saldo 465 boetieks, modezaken en andere kledingwinkels over de kop.
De taaiheid van deze branche in onze provincie is ook de voornaamste oorzaak van het verschil met de rest van het land. Ook de ouderwetse markt ontwikkelde zich in Overijssel duidelijk anders dan in de rest van het land: het aantal markthandelaren ging landelijk fors onderuit (-105), maar in Overijssel kwamen er juist nog vijftien bij.

Ontwikkeling aantal winkels in Overijssel 2010-2013

Fysieke winkels: -5 (landelijk: -2150)
Webwinkels : +745 (+10.425)

Overijssel telt momenteel...

...1145 kledingwinkels (evenveel als in 2010)
...450 bloemen-, dierenwinkels/tuincentra (-10)
...420 doe-het-zelfzaken (-25)
...400 supermarkten (+15)
...660 markthandels: (+15)
Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.