Nieuws

Wethouder Enschede geërgerd over column in Volkskrant

Wethouder Marijke van Hees
Wethouder Marijke van Hees
De gemeente Enschede heeft een ingezonden brief van wethouder Van Hees aan de Volkskrant op haar website geplaatst; de krant heeft hem niet geplaatst. Het is onduidelijk of dat nog wel gebeurt.
Van Hees reageert in de brief op een column in de Volkskrant van afgelopen woensdag. In de omstreden column constateert schrijver Peter de Weerd dat gemeentebesturen in plaats van de komst van Primark met 720 banen toe te juichen, het verlies van hun Bijenkorf met 260 banen betreuren.

Villabewoners
De Weerd schrijft: 'Linkse wethouders denken ook het eerst aan de villabewoners' en 'dat mogelijk een winkel met spotgoedkope spullen hun inwoners beter bedient dan een warenhuis met exclusieve luchtjes wordt niet meegewogen.'
Van Hees beweert dat Enschede wel degelijk blij is met meer banen door de komst van de Primark. De Bijenkorf met weliswaar minder banen maakte de stad echter net iets aantrekkelijker voor hoogopgeleiden en die heeft de regio ook nodig.

'Laagopgeleiden, lage inkomens, hoge werkloosheid'
Wat haar steekt is dat De Weerd de stad Enschede wegzet als een stad met laagopgeleiden, lage inkomens en een hoge werkloosheid. Daar tegenover noemt hij Eindhoven, met een Bijenkorf, in zijn stuk het innovatiecentrum van de wereld. Dat ook Twente internationaal hoog aangeschreven staat als innovatieregio, laat hij tot ergernis van Van Hees achterwege.

Ontstane beeld rechtzetten

Van Hees zegt dat ze normaal niet reageert op dergelijke zaken, maar het nu noodzakelijk vond om het ontstane beeld van Enschede recht te zetten. 'Het is een belangrijk onderwerp, er ontstaat een beeld van de stad dat niet klopt.' Ze heeft daarover met de columnist gesproken, die haar gelijk zou hebben gegeven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.