Nieuws

Actie blokkeren tankstations door Greenpeace niet bestraft

Actie Greenpeace voor bescherming Noordpool was gerechtvaardigd
Actie Greenpeace voor bescherming Noordpool was gerechtvaardigd
Achttien actievoerders van Greenpeace die vorig jaar 70 tankstations onklaar maakten krijgen geen straf. De rechtbank in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de actie onder het recht op vrijheid van meningsuiting valt.
De rechter vindt wel dat Greenpeace bij een volgende actie zorgvuldiger moet zijn en rekening moet houden met ‘dom-oren’ die een blokkade op onverstandige wijze proberen te beëindigen, bijvoorbeeld door slijptollen te gebruiken op een tankstation.
Tientallen actievoerders van Greenpeace blokkeerden september vorig jaar meer dan zeventig tankstations van Shell door de vulpistolen aan elkaar te binden. Ze deden dit ook bij tankstations in Hengelo en Goor.  Met de actie wilde Greenpeace aandacht vragen voor de bescherming van de Noordpool. Op een enkele locatie besloot Shell de gebruikte sloten echter op een onverstandige manier te verwijderen, namelijk met een slijptol in plaats van een hydraulische kniptang. Hier kwamen vonken bij vrij.

Telefoonnummer achterlaten

De rechter oordeelde dat Greenpeace rekening moet houden met ‘dom-oren’ die dit doen. In het vervolg moet de milieuorganisatie een telefoonnummer achterlaten om als aanspreekpunt te dienen. En om uit te leggen hoe het wel moet.
Ruim 3,5 miljoen mensen steunen de acties van Greenpeace om de Noordpool te beschermen. Ze hebben de petitie getekend op savethearctic.org. Shell ziet in de smeltende ijskap een kans om toegang te krijgen tot olievoorraden bij de Noordpool. De kans op een olieramp door lekkage in het onherbergzame gebied is echter groot. Adequate middelen om in het Noordpoolgebied een olielek te stoppen of op te ruimen zijn niet voor handen. Greenpeace wil dat het gebied wordt uitgeroepen tot natuurreservaat, net zoals de Zuidpool die al sinds 1998 beschermd wordt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.