Nieuws

Minister: "Risico's schaliegas zijn goed te ondervangen"

Risico's schaliegasboringen te ondervangen
Risico's schaliegasboringen te ondervangen
Uit onafhankelijk onderzoek van ingenieursbureau Witteveen+Bos blijkt dat de risico's van opsporing en winning van schaliegas goed te ondervangen zijn. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) aan de Tweede Kamer.
Er staan op dit moment in drie Nederlandse gemeenten proefboringen gepland: in Boxtel, Haaren en Noordoostpolder. Deze gemeenten worden na de publicatie van het rapport bijgepraat door de minister.
RTL Nieuws berichtte vorige week dat een geheim rapport voor het kabinet concludeerde dat de winning van schaliegas veilig kan in Nederland. Critici spraken toen al van een broddelonderzoek.

Angst voor onomkeerbare schade onder de grond

Schaliegas wordt gewonnen door water, chemicaliën en zand onder grote druk in de bodem te pompen. Tegenstanders zijn bang dat het leidt tot onomkeerbare schade in de grond. Een aantal Overijsselse gemeenten heeft eerder al gezegd graag schaliegas-vrij te willen blijven.
De plannen voor schaliegasboringen in de Noordoostpolder kunnen ook consequenties hebben voor Kampen en Steenwijkerland. De concessie waarmee het Britse bedrijf Quidrilla hoopt te mogen gaan boren loopt tot ver in Overijssel. Ook onder Kampen en onder grondgebied van de gemeente Steenwijkerland wil het bedrijf schaliegas winnen. Er wordt nu nog geen besluit genomen over proefboringen. Eerst moeten deskundigen zich erover buigen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.