Nieuws

PvdA Enschede stelt vragen over opleidingscentrum Enschede

De gemeenteraadsfractie van de PvdA in Enschede stelt vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders over commerciële onderwijsinstelling Global Academy in Enschede.
Global Academy is vorig jaar door de Onderwijsinspectie op de vingers getikt omdat een tal van zaken niet klopte. De kwaliteit van de opleidingen zou sterk onder de maat zijn. De problemen kwamen aan het licht toen het bedrijf in 2010 zo'n 5.000 studenten overnam van het ROC van Twente.
Een medewerker van het ROC van Twente laat weten dat de school de studenten niet zelf opleidde omdat het ROC zich liever richt op volledige opleidingen, terwijl de 5.000 scholieren alleen een deelcertificaat zouden krijgen. Omdat er zoveel animo was, heeft de school besloten de studenten over te hevelen naar Global Academy. Of het ROC wist van de matige tot slechte kwaliteit van Global Academy, blijft onduidelijk.

Belastingvoordeel

Op dit moment loopt er een groot onderzoek naar misbruik van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA). Werkgevers kunnen met behulp van die wet honderden euro's subsidie binnen krijgen als ze ervoor zorgen dat de werknemer zich laat scholen.

Polen

Dat zou op grote schaal gebeuren bij buitenlandse werknemers. Zo zouden Poolse mensen naar Nederland worden gelokt met het idee dat ze een opleiding krijgen, terwijl die opleiding bijna waardeloos is. Maar de werkgever strijkt wel de subsidie op. Volgens eigenaar Hans Evers van Marquette,een uitzendbureau voor voornamelijk Oost-Europese werknemers, is het schering en inslag.
Zelf heeft hij geen uitzendkrachten die slachtoffer zijn geworden van een dergelijk nep-diploma. Naar zijn zeggen krijgen alle medewerkers van Marquette een interne opleiding, maar het nieuws verbaast hem niet. "Er zijn veel te veel uitzonderingen in Nederland. Als je een beetje slim bent, is het makkelijk om er misbruik van te maken. Er zijn veel mazen in de wet. De minister moet er echt wat aan doen."

Einde WVA

Vanwege de enorme run op de subsidie en het onderzoek naar de fraude wordt de WVA per januari 2014 afgeschaft.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.