Twente bestookt Brussel met brieven over luchthaven

Brussel wordt bestookt met brieven van voor- en tegenstanders van Luchthaven Twente.

De voorstanders, verenigd in de stichting Doorstart Vliegveld Twente, vragen de Europese Commissie zo snel mogelijk positief te beslissen op de aanbesteding en in de staatssteuntoets.

'Snel positief besluit'
De stichting zegt te spreken uit naam van 18.000 voorstanders. Oprichter Jordi Rietman van de stichting vraagt Brussel om een snel besluit zodat snel begonnen kan worden met de bouw en ontwikkeling van Twente Airport. 

De gemeente Enschede en provincie Overijssel hebben 16,2 miljoen euro uitgetrokken voor de infrastructuur van de luchthaven. In hun visie is dat geen bijdrage in de exploitatie en dus geen staatssteun, maar gaat het geld naar onder meer de aanleg van wegen. De staatssteuntoets volgt op een verplichte melding van het Rijk en een klacht van de tegenstanders van de luchthaven.


Zorgvuldig onderzoek

Tegenover de voorstanders staat de Verenging Omwonenden Luchthaven Twente, Volt-Twente. Die heeft de politici in Brussel en de Europese onderzoekscommissie per brief gevraagd zorgvuldig te kijken naar de aanbestedingsprocedure.

Gedurende de aanbesteding zouden de regels wezenlijk zijn veranderd, waardoor de aanbesteding ongeldig verklaard zou moeten worden. In een tweede brief, van afgelopen zaterdag, vraagt Volt-Twente om ook zorgvuldig af te wegen of sprake is van staatssteun. De bijdrage van 16,2 miljoen euro van gemeente en provincie zou via omwegen in elk geval zijn verdubbeld.

Onduidelijkheid over procedure

VOLT-Twente heeft in februari van Brussel bericht ontvangen dat de melding is ingetrokken is. De nieuwe melding betekent een nieuwe procedure, met nieuwe voorwaarden van Brussel. Maar directeur Van der Ree van beheerder ADT van het luchthaventerrein zegt dat de toets weer wordt opgepakt waar hij in december is stilgelegd. Van der Ree verwacht het besluit volgende maand. Volt-Twente denkt dat het nog wel wat langer kan duren.

Overeenkomst wordt uitgesteld en weer uitgesteld
Vooralsnog lijkt Volt-Twente gelijk te krijgen. De luchthaven wordt in de toekomst geëxploiteerd door Reggeborgh Beheer van de Rijssense ondernemer Wessels en Aviapartner. Reggeborgh tekent de overeenkomst als er duidelijkheid komt uit Brussel. Aanvankelijk zou de handtekening begin juni worden gezet. Dat is inmiddels al uitgesteld tot begin september volgens Van der Ree en september-oktober volgens wethouder Van Hees van Enschede.

De bestuurders verwachten nog steeds dat er eind 2014 gevlogen kan worden. Aanvankelijk zou het eerste vliegtuig dan de lucht in gaan. Inmiddels wordt er gesproken over de theoretische mogelijkheid daartoe, maar in de praktijk zou er dan nog veel moeten gebeuren.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Luchthaven Twente Dossiers
Deel dit artikel:

Reageren