Nieuws

Boeren zijn massaal tegen schaalvergroting en megastallen

Veeboeren hebben minder plezier in het werk door de toenemende schaalvergroting in de veehouderij. Bovendien wijzen Nederlandse boeren de komst van megastallen massaal af. Dat blijkt uit een onderzoek dat de SP deed in die sector. Een derde van de zelfstandige boeren heeft een inkomen rond of onder de armoedegrens en om het hoofd boven water te kunnen houden voelen ze zich gedwongen het bedrijf te vergroten.
Uit het onderzoek blijkt dat 37% van de veehouders steeds minder plezier uit het werk halen. Als je als boer eenzelfde inkomen wilt blijven houden zul je minstens mee moeten groeien met de inflatie. Om dat te kunnen moet een boer veel investeren maar dan is het bedrijf nog steeds niet gegroeid, alleen krimp is hiermee voorkomen.
Lagere melkprijzen, toenemende en strengere wetgeving, de omstandigheden in de veehouderij zijn niet makkelijker geworden in de afgelopen decennia. Als veehouder heb je daardoor tegenwoordig eigenlijk nog twee keuzes. Je stopt met het bedrijf of je investeert tonnen euro's in de uitbreiding ervan.
Het onderzoek van de SP wordt gesteund door LTO Nederland, die op veel punten herkenning ziet. Zo blijkt onder meer dat een kwart van de boeren minder verdient dan een modaal inkomen, een derde zit ondanks het dagelijkse harde werk zelfs rond of onder de armoedegrens.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.