Nieuws

Nieuwe softwaremethode UT voorspelt interesse internetgebruiker

Universiteit Twente
Universiteit Twente
Een onderzoeker van de UT heeft een softwaremethode ontwikkeld, die de interesses van een computergebruiker kan voorspellen. De methode gebruikt zoekresultaten uit het verleden om te bepalen wat bij een nieuwe zoekopdracht interessant is voor de gebruiker.
UT-promovedus Frans van der Sluis van onderzoeksinstituut CTIT heeft de methode ontwikkeld. Het systeem onthoudt welke informatie een gebruiker eerder over een onderwerp heeft gezien en bepaalt welke informatie bij een volgende zoekopdracht nuttig kan zijn. Die informatie zal bovenaan de resultatenlijst staan bij een nieuwe zoekopdracht.

Patent aanvragen op methode

Van der Sluis legt het uit: "Stel, je zoekt op Google iets over een bepaald automerk. Ben je als gebruiker dan al bekend met de verschillende modellen van dat merk? Of weet je nog bijna niks? Je kunt je voorstellen dat deze gegevens heel andere zoekresultaten opleveren. De zoekmethode die Google op dat gebied toepast, is nog veel te ruw."
De nieuwe softwaremethode is zo revolutionair dat Van der Sluis een patentaanvraag heeft ingediend bij het European Patent Office. In de informatica gebeurt het niet vaak dat patent wordt aangevraagd op een methode.

Meer toepassingsmogelijkheden

De methode kan behalve bij zoekopdrachten ook gebruikt worden voor het maken van een krant op maat en als adaptieve digitale lesmethode. "Daarbij stellen we de complexiteit van leerstof vast die de leerling aankan," aldus Van der Sluis.
"Binnen de grenzen van zijn eigen vermogens dagen we de leerling uit en passen we de lesstof toe. Aan de hand van de gebruikershistorie weten we wat een leerling kan behappen. Verteert een leerling de info heel soepel? Dan worden er grotere stappen genomen. Deze lesmethode sluit aan bij de digitale leeromgevingen die uitgevers al aanbieden via bijvoorbeeld apps op een tablet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.