nieuws

Universiteit Twente met 40 miljoen best gefinancierd door EU

De Universiteit Twente is 's lands beste vriend van Brussel. Geen enkel ander onderzoeksinstituut in Nederland kreeg in 2012 meer geld van de Europese Commissie. Ruim 41 miljoen euro aan onderzoeksgelden ging er van Brussel richting Enschede.
Dat is net iets meer dan er richting het Delftse onderzoeksinstituut TNO ging (40,5 miljoen) en ook meer dan er naar de Technische Universiteit van Delft ging. Ingenieurs voeren de lijst aan, maar opvallend is dat Twente bijna twee keer zo veel Brusselse financiering kreeg als de technische collega's in Eindhoven.

In 2012 900 miljoen euro besteed in Nederland

In totaal besteedde de Europese Commissie in 2012 zo'n 900 miljoen euro in Nederland. En dat is dan alleen het bedrag dat de commissie zélf direct besteedt in Nederland.
Het overgrote deel van de Europees gelden, zoals landbouwsubsidies bijvoorbeeld, worden formeel door de lidstaten zelf uitgekeerd. De gelden voor wetenschappelijk onderzoek worden echter wel volledig en direct vanuit Brussel verdeeld en vormen de hoofdmoot van het budget van de Europese Commissie.

Cybersecurity en online labs

De 41,4 miljoen (41.352.765 euro om precies te zijn) werd verdeeld over 35 onderzoeksprogramma's. Bijna tien miljoen ging naar het zogeheten Trespass-project, kort door de bocht: een grensoverschrijdend onderzoek voor meer cybersecurtiy, dat vanuit Enschede wordt gecoördineerd.
Bijna even veel geld was voor het 'Go-lab-project', dat onder meer online laboratoria ontwikkelt voor het onderwijs.

Miljoen euro voor Warmtenet Hengelo

De Twentse universiteit is overigens een bastion in de provincie. Daarbuiten kreeg alleen de gemeente Hengelo een bedrag met zes nullen uitgekeerd. Exact een miljoen euro ging er naar het project Warmtenet Hengelo, dat op een duurzame manier warm water levert.
Naar heel Overijssel kwam vorig jaar 50 miljoen euro van de Europese Commissie. Daarmee gaat er relatief weinig Europees (onderzoeks-)geld naar de provincie. Het meeste gaat er naar Zuid-Holland: (314.838.865) en Noord-Holland (180.255.306 ), waar landelijke instellingen in Amsterdam en Den Haag een belangrijke aandeel in hebben, maar ook het veel kleinere Utrecht krijgt bijna twee keer zo veel uit Brussel.
Dit is deel 1 van een reeks artikelen waarin RTV Oost de geldstromen van de EU in kaart probeert te brengen. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.