Nieuws

Machtstrijd met vuurwapens in wijk Holtenbroek Zwolle

Machtstrijd met vuurwapens gaande in wijk Zwolle
Machtstrijd met vuurwapens gaande in wijk Zwolle
In de Zwolse wijk Holtenbroek heerst een vete of een machtsstrijd tussen twee groepen Antillianen waarbij gebruik van vuurwapens niet geschuwd wordt. Dat zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle bij de behandeling van een strafzaak waarbij de kogels letterlijk door Zwolle vlogen.
De verdachten zouden tot beide groepen, de een bestaande uit mensen die van Curaçao, de ander uit mensen van Bonaire, behoren. De zaak kwam aan het rollen nadat een van de verdachten in februari dit jaar bij de politie melding deed dat hij op oudejaarsavond in zijn been was geschoten. Dat de man, die tot de 'Bonaire' groep behoort, pas maanden later melding deed, zou komen omdat hij te bang was. Overigens was bij de politie ook al informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid binnengekomen over de onrust in de wijk Holtenbroek tussen de twee groepen.
Aan de schietpartij op oudejaarsavond zou een beroving in een parkje achter een supermarkt in Holtenbroek vooraf zijn gegaan. Bij die beroving, een of twee dagen eerder, zouden meerdere leden van de 'Curaçao' groep de broer van de neergeschoten man en een vriend met vuurwapens bedreigd hebben. De twee slachtoffers moesten zich volgens de officier van justitie uitkleden en bij de beroving zouden meerdere schoten gelost zijn.
Volgens de officier van justitie zou de neergeschoten man gewond zijn geraakt toen hij op oudejaarsavond verhaal ging halen bij een woning van de 'Curaçao' groep. Bij die gelegenheid zou de man als eerste geschoten hebben, voordat hij zelf getroffen werd. Na de schietpartij werd er geen politie of een ambulance ingeschakeld, maar belde de neergeschoten man zijn partner die hem met een auto op haalde.

Weinig bewijzen

De neergeschoten man stond donderdag als verdachte voor de rechter. Hij moet volgens de officier van justitie echter niet veroordeeld worden voor de schietpartij waarbij hij zelf gewond raakte. Reden daarvoor is dat er onvoldoende bewijs is. Drie leden van de 'Curaçao' groep zouden voor de beroving in het Zwolse parkje veroordeeld moeten worden tot gevangenisstraffen van anderhalf jaar. Een van de drie mannen was tijdens die beroving nog minderjarig. De officier eiste dat een deel van de anderhalf jaar voorwaardelijk opgelegd moet worden.
Een van die drie mannen werd ook verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij op oudejaarsavond. Daarvoor moet hij worden vrijgesproken aldus de officier van justitie, ook in die zaak ontbreekt bewijs. De officier van justitie gaf aan dat ze alle verdachten voor de rechter bracht omdat hun conflict in het openbaar uitgevochten wordt met vuurwapens. Daarbij zouden onschuldige burgers getroffen kunnen worden.
Alle vier de verdachten ontkennen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.