Nieuws

Ziekenhuis Hardenberg spoort kleine tumoren op met jodiumzaadje

Jodiumzaadje in een kleine borsttumor
Jodiumzaadje in een kleine borsttumor
Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg gebruikt radioactieve jodiumzaadjes bij borstbesparende operaties om kleine tumoren nauwkeurig op te sporen en te verwijderen.
Het ziekenhuis meldt zelf dat het een van de eerste ziekenhuizen in de regio is die deze methode toepast. Borsttumoren zijn soms zo klein, dat een chirurg deze niet kan voelen. Er zijn verschillende manieren om de tumor op te sporen tijdens een operatie. Een nieuwe manier is om de tumor te markeren met een klein radioactief zaadje, het jodiumzaadje (jodium 125). Dit jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af, die niet schadelijk is voor de gezondheid en de omgeving.
Bij de borstsparende operatie kan de chirurg heel gericht dit zaadje, en dus ook de tumor, opsporen en verwijderen. Het radioactieve jodiumzaadje in de tumor brengen is specialistenwerk. Enkele patiënten van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis zijn inmiddels op deze manier geholpen en succesvol geopereerd.
Chirurg Jagers van het Hardenbergse ziekenhuis: "Doordat de kleine tumor heel nauwkeurig kan worden verwijderd, zal de patiënt mogelijk minder vaak een tweede operatie nodig hebben." Bij het ziekenhuis verwachten ze dat het kleine jodiumzaadje een grote rol gaat spelen bij het beperken van operatieve ingrepen tijdens het behandelproces van borstkanker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.