Nieuws

Mannen uit Deventer en Ghana stelen geld van rijke ouderen

Via e-mails werden gegevens achterhaald
Via e-mails werden gegevens achterhaald
Een man uit Deventer en een man uit Ghana worden ervan verdacht dat ze naar schatting 165.000 euro hebben gestolen van vooral rijke ouderen. De twee worden ook verdacht van drugshandel. De Koninklijke Marechaussee hield ze dinsdag aan in Amsterdam.
De mannen zijn mogelijk betrokken bij vijf phishing-zaken, waarmee ze het geld hebben buitgemaakt. Ze ontfutselden het geld door met vervalste mailberichten de gebruikersnaam en het wachtwoord voor internetbankieren te achterhalen.

17 geldezels al aangehouden

Om het gestolen geld weg te kunnen sluizen, maakten de verdachten gebruik van zogenoemde geldezels. Dit zijn mensen die tegen betaling het gestolen geld op hun bankrekening laten storten.
In de vijf phishing-zaken waarvan de twee mannen worden verdacht, zijn inmiddels al zeventien personen aangehouden en gehoord omdat zij als geldezel zouden hebben gefungeerd.

Ook verdacht van drugshandel

Het tweetal wordt ook verdacht van drugshandel. Dat ze daarin handelden bleek uit afgeluisterde telefoongesprekken. Er werden gesprekken gevoerd waarin naar voren kwam dat de twee in februari vermoedelijk onder bedreiging van een vuurwapen zijn overvallen toen ze in Amsterdam-Zuidoost een kilo cocaïne probeerden te verkopen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.