Nieuws

Opnieuw meer ganzen in Overijssel

Tegen de afspraken in, is het aantal ganzen dit jaar opnieuw flink toegenomen.
Uit tellingen van deze zomer blijkt dat de ganzenpopulatie met tien tot twintig procent is gegroeid. In het vorig jaar gesloten ganzenakkoord hebben overheid, natuurorganisaties en boeren juist afgesproken de populatie fors te verminderen. De dieren veroorzaken veel schade aan landbouwgewassen, maar ook in natuurgebieden is er overlast.

Natuurbeheerders laten het afweten

Volgens jagers en boeren laten vooral natuurorganisaties het afweten bij de bestrijding van ganzen.
Zo zijn er door de provincie vergunningen verleend voor het schudden van ganzeneieren, waardoor ze niet meer uitkomen, maar in de praktijk zou dat maar weinig gedaan worden. Jagers zeggen al het mogelijke te doen om de ganzen te bestrijden, maar het werk wordt flink bemoeilijkt omdat ze niet in natuurgebieden mogen jagen. Daarnaast mogen ze niet in de winter jagen, maar in de zomer willen toeristen niet dat er gejaagd wordt.

Extra landbouwschade wordt niet vergoed

Ingewijden zeggen dat er landelijk al ruim 25 miljoen euro schade aan landbouwgewassen is geregistreerd, terwijl vanaf volgend jaar maar de helft van dat bedrag beschikbaar is om alle schade te dekken. De provincie heeft al laten weten niet van plan te zijn extra schade te vergoeden. Volgens gedeputeerde Hester Maij wordt het tijd dat alle partijen zich aan het ganzenakkoord gaan houden. In Overijssel betekent dat een halvering van de naar schatting 50.000 zomerganzen die er nu zijn.
Op dinsdagmiddag in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui uitgebreid aandacht voor de ganzenproblematiek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.