Rechtszaak niet hervat na vechtpartij in rechtbank Almelo

De rechtbank in Almelo heeft besloten dat de rechtszaak tegen een 34-jarige Tilburger vandaag niet meer verder gaat. De man zou in de rechtbank betrokken zijn geweest bij een vechtpartij met de parketpolitie toen hij tijdens een schorsing van de zaak naar zijn cel werd gebracht.

Bij het handgemeen zou de man lichtgewond zijn geraakt. Hij weigerde naar de zittingszaal te komen voordat hij door een arts onderzocht was. Omdat niet duidelijk was wanneer er een arts bij de man zou komen, besloot de rechtbank niet langer te wachten en de zaak uit te stellen tot eind september.

Meerdere familieleden betrokken

De Tilburger wordt samen met een aantal van zijn familieleden verdacht van fraude en oplichting van de belastingdienst en een aantal banken. Het schadebedrag zou meer dan 2 miljoen euro zijn. Een aantal familieleden, waaronder de 34-jarige, werden in maart dit jaar aangehouden na een groot onderzoek van justitie. Ruim 160 opsporingsambtenaren waren betrokken bij de aanhoudingen van de vier mannen. Een van de verdachten, de broer van de 34-jarige, was op dat moment op skivakantie in Oostenrijk en vluchtte naar Tsjechië waar hij uiteindelijk werd aangehouden. De beide broers zijn de enigen van de familie die nog in voorarrest zitten.

Oplichting gemeentes

Volgens het Openbaar Ministerie haalde de familie Poolse en Roemeense prostituees uit Duitsland en schreef ze in bij verschillende gemeentes in Nederland, waaronder Hengelo. Bij die gemeentes werd vervolgens aangifte gedaan van de geboorte van tweelingen waarna er bij de belastingdienst vergoeding voor kinderopvang werd gedaan. Ook zouden er op naam van de vrouwen bedrijven zijn opgericht waarmee uiteindelijk banken werden opgelicht door te frauderen met sealbags. In de woning van de 34-jarige werd een kantoor aangetroffen waar een volledige administratie van de fraude stond.

Beslag gelegd

In de strafzaak werd grootschalig beslag gelegd op zeker 5 woningen, auto's en waardevolle bezittingen. Justitie werd verrast door de vondst van zeer zeldzame en waardevolle oude beeldjes. Het gaat om beeldjes uit de Vinca cultuur, die tussen 6000 en 3000 jaar voor Christus werden gemaakt. Een van de beeldjes werd door Christie's in Londen voor 36.000 euro verkocht.

Onderzoek loopt nog

Officier van Justitie Bollen gaf tijdens de pro forma zitting aan dat nog niet duidelijk is wanneer de strafzaak tegen de familie echt kan beginnen. Volgens de officier van justitie loopt het onderzoek in de zaak loopt nog steeds en levert dat steeds weer nieuwe verrassingen op. Als alles goed gaat is het onderzoek eind 2013 klaar en kan de zaak in 2014 voor de rechter staan.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren