Nieuws

Onrust onder omwonenden nieuwe mestinstallatie Twence in Enschede

Afvalverwerker Twence in Hengelo wil een grote mestscheidingsinstallatie bouwen aan de rand van het bedrijventerrein Twentekanaal, op grondgebied van Enschede. Buurtbewoners en ondernemers in de buurt hebben grote zorgen over de komst van de installatie.
De installatie krijgt een capaciteit van honderdduizend ton en wordt gebruikt voor de verwerking van varkensmest. Mensen in de buurt zijn bang voor verkeersoverlast en zijn bang dat de installatie stankoverlast veroorzaakt. Inmiddels heeft de gemeente Hengelo in een brief aan buurgemeente Enschede om opheldering gevraagd.

Voor export van mest

De installatie staat gepland aan de Twekkelermarkeweg, bij de leegstaande boerderij De Zandboer. Twence wil in de installatie mest van varkens scheiden. Op die manier zou de export van mest worden vergemakkelijkt. Grote delen van Nederland kampen al jaren met een fors mestoverschot.
Na invoering van de nieuwe mestwet volgend jaar zal dat overschot verder toenemen. Het mestoverschot wordt vervoerd naar plaatsen waar een tekort is, in binnen- en buitenland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.