Nieuws

Sociale huurprijs stijgt, particuliere huur daalt in Overijssel

Sociale huurprijs stijgt, particuliere huur daalt in Overijssel
Sociale huurprijs stijgt, particuliere huur daalt in Overijssel
Particulier huren is in Overijssel iets aantrekkelijker geworden. Waar het CBS vandaag bekend maakte dat de sociale huurwoningen in heel het land in een jaar tijd vijf procent duurder werden, blijkt uit onderzoek van RTV Oost dat de particuliere huurhuizen in de provincie juist goedkoper aan het worden zijn.
Vergeleken met vier maanden terug is het complete aanbod aan huurhuizen in de provincie ruim 2 procent goedkoper geworden. De onderlinge verschillen zijn groot, maar waar je in mei omgerekend nog gemiddeld 8,30 euro per vierkante meter aan maandelijkse huur moest neertellen, is dat nu 8,12 euro. Dat lijkt misschien niet veel, maar het gaan dan toch al snel om een paar tientjes per maand en dus een paar honderd euro per jaar.

Enschede stuk goedkoper

Het hardst ging het in Enschede, waar de gemiddelde huurprijs nu ruim 7 procent lager is dan vier maanden terug. Ook in Deventer en Zwolle werd het makkelijker om met een modaal inkomen een huis te huren. Opvallend genoeg werden Almelo en Hengelo juist iets duurder. Het zijn vooral de woningzoekers die hiervan kunnen profiteren. Onderzocht werden de huizen die nu te huur worden aangeboden. Van bestaande lopende huurcontracten zullen de prijzen niet omlaag zijn aangepast, maar particuliere huisbazen zullen een lastig verhaal hebben om de huur elk jaar 'gewoon' te blijven verhogen, want voor jou zeker geen tien anderen meer tegenwoordig.

Al maanden leeg

Zo staan er in de provincie momenteel zeker 106 huurhuizen al minimaal vier maanden leeg. Toch lijken de verhuurders daar niet wakker van te liggen. We hielden de huurprijs van deze leegstaande huizen de afgelopen maanden in de gaten en slechts 19 zakten in prijs. Dat deden ze wel flink trouwens, gemiddeld ging er 9 procent, zo'n 80 euro af.
Een zevental verhuurders besloten evenwel de leegstand van hun woning aan te pakken door de prijs juist omhoog te gooien, zoals deze verhuurder bijvoorbeeld van dit studiootje (20 vierkante meter) in het centrum van Zwolle. Vier maanden geleden te huur voor 900 euro (exclusief), nu voor duizend.
Ontwikkeling huurprijzen van actueel aanbod tussen 1 mei en 5 september 2013:
Enschede -7,1%
Deventer -47%
Zwolle -3,4
Dalfsen -1,9%
Raalte -1,3%
Hengelo +0,7
Almelo +2,24
Onderzocht werd de huur waartegen een leegstaand huurhuis wordt aangeboden. Vergeleken is de huurprijs per vierkante meter. Daardoor zijn de huren van de huizen van toen, beter vergelijkbaar met de huizen van nu, al zijn het nog steeds niet exact dezelfde huizen. Alleen gemeentes met voldoende aanbod zijn onderzocht om uitschieters te voorkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.