nieuws

"Beslissing over schaliegas hoort meer bij provincie en gemeenten"

Schaliegasboringen
Schaliegasboringen
Gemeenten en provincies moeten meer te zeggen krijgen bij beslissingen over schaliegas. Dat zegt het Rathenau Instituut in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd. Keuzes die het Rijk nu nog maakt, wringen vaak met de belangen van gemeentes, provincies en inwoners.
Volgens het rapport heeft het ministerie van Economische Zaken het verzet tegen schaliegas zelf in de hand gewerkt. Het ministerie zou bij de besluitvorming niet open staan voor bezwaren. Daardoor ontstaat frustratie. Gevolg is dat de discussie vooral gaat over de risico's van boringen, terwijl het nut van schaliegas nauwelijks aan bod komt, zo staat in het rapport.
Er staan op dit moment proefboringen gepland in drie Nederlandse gemeenten: Boxtel, Haaren en Noordoostpolder. Deze laatste kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld Kampen en Steenwijkerland. De concessie, waarmee het Britse bedrijf Quidrilla hoopt te mogen boren, loopt tot ver in Overijssel. Lokale bestuurders in deze gemeenten beklaagden zich eerder al dat ze weinig invloed hebben op de beslissing of er geboord mag worden, omdat de boringen feitelijk in een andere gemeente plaatsvinden.
Schaliegaswinning is omstreden. Het gas wordt gewonnen door water, chemicaliën en zand onder grote druk in de bodem te pompen. Tegenstanders zijn bang dat het leidt tot onomkeerbare schade in de grond. Maar volgens minister Kamp zijn de risico's goed te ondervangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.