Nieuws

Twee jaar cel geëist tegen Deventer overvaller

OM eist twee jaar tegen overvaller
OM eist twee jaar tegen overvaller
De officier van justitie heeft bij de rechtbank in Zwolle vandaag een celstraf van 2 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 18-jarige Deventenaar. De verdachte zou op 23 maart van dit jaar samen met een 15-jarige kompaan een 68-jarige bewoner van een seniorenwoning op de Worp in Deventer hebben willen  overvallen.
De overval mislukte omdat de bewoner zich met hand en tand verzette en de overvallers buiten de deur wist te houden, totdat ze het hazenpad kozen. De 68-jarige man raakte bij de vechtpartij gewond.

Bloedsporen van slachtoffer

De twee verdachten werden korte tijd na de mislukte overval op de spoorbrug in Deventer aangehouden. De kleding die beiden droegen, kwam overeen met het signalement dat het slachtoffer had doorgegeven. Bij onderzoek werden bloedsporen gevonden op de jas van de 18-jarige man.
Volgens de officier van justitie is dat het bloed van het slachtoffer, dat blijkt uit gevonden DNA-materiaal. Bij de politie beriep de 18-jarige verdachte zich op zijn zwijgrecht.

'Makkelijke prooi'

Volgens de officier van justitie is ondanks het zwijgen van de verdachte bewezen dat de 18-jarige de bedoeling had om een overval te plegen. De man zocht bewust een seniorenwoning uit, omdat ouderen een makkelijker 'prooi' zijn.
In ieder geval was de 18-jarige man uit Deventer niet van plan om laat op de avond een seniorenwoning in te gaan 'om bij de bewoner de plantjes water te geven', aldus de officier van justitie.

Raadsman wilde onmiddelijke vrijlating

De advocaat van de 18-jarige zegt dat het sporenonderzoek niet deugt. Volgens hem zijn er veel fouten gemaakt bij het onderzoek en is er mogelijk sprake van onhandig opereren door politiemensen. Daarnaast staat volgens de advocaat niet vast dat het de bedoeling van mogelijke daders was om het slachtoffer te overvallen.
De advocaat zegt dat de rechtbank de man moet vrijspreken. De rechtbank wees een verzoek van de raadsman om de 18-jarige onmiddellijk vrij te laten af. De Deventenaar blijft vastzitten totdat de rechtbank over twee weken uitspraak doet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.