Nieuws

Wisselstoring Hanzelijn was bijna treinramp in Zwolle

Zwolle is maandag aan een treinramp ontsnapt, toen een trein bij de Hanzebrug door rood reed en dwars door een wissel denderde. De trein kwam op een druk baanvak terecht, waar intercity's met zo'n 130 km/u passeren. Dat staat vandaag in De Telegraaf.
Er wordt vermoed dat het door ProRail en NS gepropageerde en veilig bevonden veiligheidssysteem ATB-Vv niet werkte. Na het ongeluk in Amsterdam vorig jaar waarbij een sprinter door rood reed en een vrouw om het leven kwam, eiste de NS dat op gevaarlijke punten ATB-Vv (Automatische Trein Beïnvloeding-Verbeterde versie) zou komen. Hierbij stopt een trein vanzelf als hij door rood rijdt.
Deskundigen denken dat ATV-Vv bij de Hanzebrug niet werkte, omdat de trein na het passeren van rood licht een wissel die 200 meter verderop ligt totaal aan gort reed. Normaal is die afstand genoeg om een trein tot stilstand  te  brengen.
ProRail maakte maandag bekend dat er problemen waren met een wissel op de Hanzelijn. Als gevolg daarvan rijden er de hele week al geen sprinters meer op dit spoortraject.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.