Nieuws

Meerderheid fietsers tevreden over fietsrotonde Zwolle

Fietsrotonde Zwolle
Fietsrotonde Zwolle
Een meerderheid van de Zwolse fietsers ervaart de nieuwe fietsrotonde in de stad als positief. Dat zegt de Fietsersbond na een enquête.
Meer dan driekwart van de fietsers is er snel aan gewend en ervaart het als een vooruitgang. De rest vindt het vooral nog wennen, zegt de Fietsersbond. De Zwolse Fietsersbond staat dagelijks op de rotonde te enqueteren, sinds de opening 2 weken geleden. Er gaan op Twitter wel enkele geluiden rond dat de fietsrotonde gevaarlijk zou zijn, maar die kunnen niet worden gestaafd. De Zwolse StadsBakker bijvoorbeeld twitterde dat hij er bijna dagelijks op de fiets wordt aangereden. De fietsronde ligt op het kruispunt van de Vechtstaat met de Wipstrikkerallee en de Vondelkade. Het bijzondere is dat fietsers op de rotonde helemaal rond kunnen, automobilisten mogen dat niet en moeten de fietsers voorrang geven. De Vechtstraat en de Wipstrikkerallee zijn drukke wegen met vooral veel autoverkeer.

Veiliger situatie

Fietsers die vanaf de Vondelkade het kruispunt wilden oversteken kregen hiervoor nauwelijks de gelegenheid en dat leidde volgens de gemeente vaak tot gevaarlijke situaties. Daarom is besloten om het kruispunt drastisch aan te pakken met maatregelen die het fietsverkeer veiliger moet maken.

Financieel risico

Volgens de VVD in de stad is de rotonde mogelijk een financieel risico voor de gemeente Zwolle. De partij maakt zich zorgen over de aansprakelijkheid van de gemeente als er op de nieuwe rotonde een ongeval plaats heeft. De partij vraagt zich af of de eerste fietsrotonde van Nederland is opgenomen in de Wegenwet. Volgens de liberalen is het een echte Zwolse uitvinding en juridisch niet afgedekt in de bestaande wetgeving.

Fietsstad 2014

Zwolle heeft zich kandidaat gesteld voor de titel 'fietsstad 2014' van de fietsersbond. In de grotere steden worden fietsers steeds vaker verdrongen in het verkeer, zo blijkt uit een onderzoek van de bond. De stad die dit probleem het beste aanpakt en het meest fietsvriendelijk is wint deze titel. Ook Enschede heeft zich voor deze titel kandidaat gesteld.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.