Nieuws

Hogere straf voor schietpartij Thomas a Kempisstraat Zwolle

Het gerechtshof in Leeuwarden
Het gerechtshof in Leeuwarden
De man die januari vorig jaar in de Thomas a Kempisstraat betrokken was bij de schietpartij op een 17-jarige jongen in Zwolle, heeft van het Hof in Leeuwarden een hogere straf gekregen. De rechtbank in Zwolle legde zeven jaar cel op, het Gerechtshof maakt daar nu acht jaar gevangenisstraf van. De straf voor zijn vader is wel gelijk gebleven, die moet zes maanden gevangenisstraf uitzitten.
Het Openbaar Ministerie had tegen beide mannen negen jaar cel geëist en ging daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Zwolle.
Beide mannen worden gezien als de grootste boosdoeners in een familievete. Die werd vorig jaar januari beslecht in een drukke Thomas a Kempisstraat in Zwolle. Een 17-jarige jongen werd daarbij beschoten. Hij raakte ernstig gewond en liep een dwarslaesie op. Drie generaties van één familie zouden betrokken zijn geweest bij de schietpartij. Een 20-jarige kleinzoon, een 44-jarige zoon en een 63-jarige vader.
Discussiepunt in de zaak was wie nu de trekker overhaalde. De kleinzoon nam in eerste instantie de schuld van het schieten op zich. Maar getuigen noemden zowel de zoon als kleinzoon als schutter. De rechtbank in Zwolle veroordeelde beide daarop tot zeven jaar cel. De vader werd gestraft voor het ophitsen van zijn zoon en kleinzoon.
Het gerechtshof in Leeuwarden gaat er nu vanuit dat niet de kleinzoon maar de 44-jarige zoon de trekker heeft overgehaald. Daarom is de straf acht jaar cel in plaats van zeven geworden. De 63-jarige vader kreeg zes maanden cel voor het feit dat hij niets heeft gedaan om de schietpartij te voorkomen. Ook zou de man hebben meegevochten. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.