Nieuws

Afpersers verstandelijk gehandicapte Twentse jongeren voor de rechter

Apersers verstandelijk gehandicapte jongeren voor de rechter
Apersers verstandelijk gehandicapte jongeren voor de rechter
Voor de rechtbank in Almelo zijn gevangenisstraffen van 9 tot 25 maanden geëist tegen vier jongemannen uit Enschede en Hengelo.
De vier hebben volgens het Openbaar Ministerie vorig jaar een aantal verstandelijk gehandicapten gedwongen tot het afsluiten van telefoonabonnementen. De telefoons werden verkocht en de slachtoffers bleven zitten met fikse schulden. De slachtoffers zijn cliënten van zorginstelling Ambiq uit Oldenzaal.
Een van de verdachten woonde in de zorginstelling en was eerst zelf ook slachtoffer. Nadat hij zelf telefoonabonnementen afsloot zou hij binnen Ambiq nieuwe slachtoffers hebben gezocht. Tegen hem is 15 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk geëist. Daarnaast is hij door de zorginstelling geschorst.
Volgens de officier van justitie werden de slachtoffers bedreigd als ze niet wilden meewerken. De meeste slachtoffers deden uit angst niet onder hun eigen naam, maar onder een nummer aangifte.
In een aantal gevallen mislukte de poging om abonnementen af te sluiten. Zo voelde een alerte beveiliger van de Mediamarkt in Enschede aan dat iets niet goed was met een van de slachtoffers en hij schakelde de politie in. Bij een soortgelijke geval in Hengelo kon een toevallig aanwezige begeleidster ingrijpen en voorkomen dat er een abonnement werd afgesloten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.