Nieuws

Zeldzame vlinder voor de tweede keer ooit in Nederland gezien in Buurse

De foto die Jose maakte van de bijzondere vlinder
De foto die Jose maakte van de bijzondere vlinder
Zo goed als zeker is eind augustus in Buurse een Bretons spikkeldikkopje gezien. Die zeldzame vlinder is tot nu toe maar één keer eerder gezien in Nederland.
De vlinder werd gefotografeerd door Jose Uitslag uit Haaksbergen. Zij had in eerste instantie niet in de gaten dat ze iets bijzonders had gefotografeerd, maar plaatste de foto wel op de website waarneming.nl, waar natuurliefhebbers melden welke bijzondere dieren ze gezien hebben. En toen bogen deskundigen zich over de foto.

Niet 100% zeker

Dat het om een bijzondere vlinder gaat is duidelijk, maar volgens de Vlinderstichting durft de Beoordelingscommissie Bijzondere Dagvlinders de waarneming niet goed te keuren op basis van de foto. Toch lijkt het zo goed als zeker dat Jose voor het eerst sinds eind negentiende eeuw weer een Bretons spikkeldikkopje heeft gezien in Nederland.
Het bretons spikkeldikkopje is een soort die in een groot deel van Europa voorkomt, maar in Noordwest Europa is hij erg zeldzaam. De laatste jaren komen er wel steeds meer voor in Duitsland. Een waarneming in Twente, vlakbij de grens, is dus niet onwaarschijnlijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.