Nieuws

Schade aan natuur in Enschede door zoutlek Akzo nog onduidelijk

In het voorjaar wordt duidelijk of een aantal bomen aan de Strootsweg blijvende schade heeft ondervonden van een lekkage een zouthuisje van Akzo Nobel in Hengelo.
De bomen en het gras van de Strootbeek zijn bruin geworden, doordat honderden liters pekel in de grond zijn gelekt. Akzo Nobel heeft een herplantplicht.

Lekkage in de leiding onmiddellijk gemeld

Eind juli meldde een voorbijganger dat de bomen en slootkanten bij het zouthuisje bruin waren geworden. Uit onderzoek van Akzo bleek dat er een lekkage zat in de leiding, die in het zouthuisje pekel uit de zoutholtes omhoog pompt. De leiding is meteen afgesloten, maar de pekel was al dagenlang in de bodem gelopen.
De lekkage is, zoals dat is vastgelegd, onmiddellijk gemeld aan de gemeente Enschede, Staatstoezicht Mijnen en het waterschap Regge en Dinkel.

"Lekkage treedt eigenlijk nooit op"

De sloot is tot afgelopen weekend met water zoveel mogelijk schoongespoeld. De schade in de bodem is minder goed te verhelpen. Op het moment dat het lek ontstond, was het erg droog. De bomen hebben extra schade opgelopen, doordat ze door de droogte veel water, met zout, hebben opgenomen. In het voorjaar wordt duidelijk of de dorre bomen het hebben gered.
Volgens een woordvoerder van Akzo komt het eigenlijk nooit voor dat er een lekkage optreedt. Als het lek dan wordt ontdekt, is er al schade aangericht. In de fabriek wordt het lek niet opgemerkt. Akzo heeft tweehonderd zouthuisjes in Twente waarvan er tachtig operationeel zijn. PvdA-raadslid Bos in Enschede wil het gemeentebestuur om opheldering vragen over de vervuiling.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.